top of page
Tanzimat Fermanı Yayınlandı!

      3 Kasım 1839 günü Saray müştemilatı içerisinde yer alan Gülhane bahçesinde okunan bir Hatt-ı Şerif (Padişah Yazısı) ile Tanzimat-ı Hayriye (Hayırlı Düzenlemeler) ilân edildi. Bu ferman ile padişah yetkileri ikinci kez kısıtlandı, vergi, askere gitme vatandaşlık haline getirildi. Ülkemizde ilk kez kanun gücü üstünlüğü kabul edilmiş ve anayasal sürece geçişe ilk adım atılmış oldu.

     Halk ve basın mensupları da ferman okunurken oradalardı. İşte gazetelerde çıkan bazı haberler.

MUSTAFA REŞİT PAŞA'DAN  FERMAN POZU!

   Mustafa Reşit Paşa, Gülhane Parkında çekilen fotoğrafına büyük ilgi var. Geçtiğimiz günlerde İnstagram hesabında paylaştığı pozla dikkatleri üzrerine çekmeyi başaran Reşit Paşa, bu pozun  altına da Tanzimat Ferman'nının maddelerini yazmayı unutmadı. 

   Çok beğenilen bu pozun altına gelen yorumlardan bir kaç tanesini sizlerle paylaşıyoruz.

    "Bir de beni ferman okurken çek!"

     "Ferman okuyuşuna kurban!"

      "Ülkemiz için en hayırlısı olur umarım."

     ""Artık ülkemiz için yeni bir dönem başlıyor!"

- Müslüman ve Hıristiyan bütün Osmanlı vatandaşlarının can, mal, ırz ve namus güvenliği sağlanacaktır. (Bu hükümle Osmanlı halkına din ayrımı yapmaksızın eşitlik tanınmış, yasama hakkı güvence altına alınmıştır.)

- Kimse yargılanmadan cezalandırılmayacak, öldürülmeyecek, mahkemeler herkese açık olacak ve yasalar eşit olarak uygulanacaktır. (Bu hükümle yasaların üstünlüğü ön plana çıkarılmış, kanun önünde eşitlik ilkesi getirilmiş ve batılı tarz hukuk kuralları geçerli olmaya başlamıştır. Bu durum Osmanlıcılık düşüncesinin temeli olmuştur.)

- Vergiler herkesin kazancına göre ve belirli yöntemlere göre toplanacaktır. (Bu hükümle vergi adaletsizliği ortadan kaldırılmıştır.)


 

Şinasi ve Ağah Efendi Rahat Durmuyor.

    Şinasi ve Agah Efendi ikilisi yine yapacaklarını yaptılar ve büyük bombayı patlattılar! Çıkaracakları gazete hakkında basın mensuplarına konuşan ikilinin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

    Gazetenin adı Tercüman-ı Âhval olacak ve bu gazete bizim İLK ÖZEL gazetemiz sayılacak.  Tercüman-ı Ahval yayınlanırken bir de önsözünün olacağı bilgisini de almış bulunmaktayız. Bu önsöz edebiyatımızdaki İLK MAKALE niteliğini taşıyacak! Yayın günlerini pazar,salı ve perşembe olarak ayarlayan ikili hepimizin bildiği Ceride-i Havadis gazetesine büyük bir rakip olacağa benziyor. Bakalım İLK YERI RESMİ gazetemiz Ceride-i Havadis bu duruma nasıl tepki verecek!

Şimdi sizlerle çıkacak olan gazeteden  kesitler paylaşıyoruz.

Yusuf Kamil Paşa Yine İş Başında!

    Yusuf Kamil Paşa Fenelon'dan çevirdiği Telemaque adlı eser edebiyatımızda İLK ÇEVİRİ niteliğindedir. Bu eseri Şinasi'nin Tasvir-i Efkâr adlı gazetesinde yayınlayan Yusuf Kamil Paşa şu notu düştü;

“Sûretâ nakl-i hikâyet görünür . Lâkin erbabına hikmet görünür” (Her tarih yazımı bir nevi hikâye kaleme almaktır. Her hikâyede ise bir tarih ve hikmet vardır.)

   Fenelon'un Fransa'nın gelecekteki kralının eğitimi için yazdığı bu eser  1699'da yayınlandıktan sonra ünü bütün Avrupa'yı sardı. Eserde Telemakhos'un Serüvenleri, Yunan mitolojisinden alınma bir hikayeye dayanarak ideal devletin ve devlet adamının nasıl olacağını anlatılmakta. 

   Yusuf Kamil Paşaya başarılar diliyoruz ve eserinin fotoğrafını sizlere sunuyoruz!

ZİYA PAŞA'DAN ANLAMLI PAYLAŞIM!

     Ziya Paşa'nın Agah Efendi'yle Paris'te çekilmiş pozunu Facebook hesabında paylaşması gözleri tekrardan Şinasi ve Agah Efendi ikilisine  çevirdi. Aralarına kara kediler mi girdi demiştik, acaba bu kedi Ziya Paşa olmasın?

bottom of page