top of page
ŞİNASİ'DEN TİYATRO RÜZGARI!

      Şinasi'nin yayınladığı eseri Şair Evlenmesi uzun bir süre tiyatro severlerin dilinden düşmeyeceğe benziyor. Basılan eserini Twitter hesabında paylaşan İbrahim Şinasi, her zamanki gibi çok iddialı!

     

 

 

       Gelin hep birlikte Şair Evlenmesi'nin konusuna bakalım.

     Müştak Bey, isimli bir genç şair, mahallesinde oturan Kumru isimli bir kızı sever ve bu kız ile evlenmek ister. Habbe Kadın ve Ziba Dudu, bu evlilik için aracı olurlar. Nikahtan sonra genç şair Müştak Bey'e Kumru'nun çirkin ve yaşlı ablasını gelin olarak getirirler. Bu bayanın adı Sakine Hanım'dır. Bu oyunda din adamlığı görevini kötüye kullanan Ebüllâklâka da yerini alır. Hikmet Bey, genç şair Müştak Bey'in arkadaşıdır. İşte bu Hikmet Bey, Ebüllâklâka'ya rüşvet vererek arkadaşı Müştak Bey'i bu zor durumdan kurtarır.


 

    

ŞEMSETTİN SAMİ'DEN  ACIKLI BİR AŞK ROMANI!

   Şemsettin Sami'nin yeni romanı Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat hepimizin içine işleyecek gibi duruyor. Tanzimat romancılığında, kadınların toplum içindeki yerlerini belirtme, dönemin evlilik ilişkilerini irdeleme, uygunsuz evlenmelerin sorunlarına değinme noktaları eserde dikkat çekiyor. Ayrıca kitapta aşkın ve sevdanın önemi vurgulanmış. Lafı daha fazla uzatmadan eserin konusuna bakalım.

    Küçük yaşta babasını kaybeden Talat annesiyle yaşayan bir devlet memurudur. İş yerine gidip gelirken Hacı Mustafa Efendi’nin dükkânına uğrar. Fitnat’ın üvey babası Hacı Mustafa Efendi ise tütüncülükle uğraşmaktadır. Fitnat’ın annesi Fitnat’a gebeyken kocasından ayrılmış, Hacı Mustafa Efendi ile evlenmiştir. Talat bir gün işten dönerken Hacı Mustafa Efendi’nin dükkânına uğrar. Cumbada nakış işleyen Fitnat’ı görür ve ona âşık olur. Hacı Mustafa Efendi, kızı Fitnat’ı hiç dışarı çıkarmamakta, göz hapsinde tutmaktadır. Talat, Fitnat’ı görmek için kadın kılığına girerek Ragibe Hanım adıyla onun yanına gider .

   

         Romanın bundan sonrasını sizlere bırakıyoruz!Okuduktan sonra yorum yapmayı unutmayın.  Romandan bir alıntı da sizlere sunmayı ihmal etmedik.

NAMIK KEMAL'İN OLAYLI BİTEN TİYATROSU!

    Namık Kemal'in halkın vatanseverlik ve kahramanlık duygularını harekete geçirmeyi amaçladığı Vatan Yahut Silistre adlı tiyatro oyunu başını yaktı! Geçtiğimiz günlerde sahnelenen tiyatro oyunu sonrası izleyicilerin heyecana gelerek başlattıkları gösteriler; “Yaşasın vatan!", "Yaşasın millet!"', "Yaşasın Namık Kemal!" "Allah bizlerin muradını versin, biz muradımızı isteriz" şeklinde bağrışlar  Namık Kemal'in tutuklanarak sürgüne gönderilmesine neden oldu.

Esere bakacak olursak: olaylarlar 1853 yılında Osmanlı Devleti ve Rusya arasında başlayan Kırım Savaşı'nda gönüllü olarak orduya katılan İslam Bey ile onun peşinden Silistre’ye giden Zekiye adlı genç kızın aşkı etrafında gelişir. Silistre Kalesi, 15 Mayıs 1854’te Rus ordusu tarafından kuşatılmıştır. İmparatorluğun her yerinden gelen gönüllüler kaleyi savunmaktadır. Zekiye, erkek giysileri giyip Adem ismi ile gönüllülerin arasına karışır. İslam Bey yaralandığında ona bakar. İslam Bey, yaralı olmasına rağmen yanında Zekiye ile birlikte düşman cephanesini ateşlemeye gider. Kuşatma, haftalar boyu süren yoğun saldırılardan sonra Müslüman askerlerin kahramanca direnişi sayesinde kaldırılır. Döndüklerinde kuşatmanın kaldırıldığını gören Zekiye ile İslam Bey bu mutluluk içinde yapılan düğünle evlenir.

Romandan bir alıntı da sizlere sunmayı ihmal etmedik.

  • Twitter Social Icon

Bu romanla ilgili yazınız sitemizde yayınlansın ister misiniz?

bottom of page